Maanantai, 10.12.2018    
Jorkki.com

Artikkelit
   » Etusivu
   » Palaute


logo
  Artikkelit » PHP-opas

1. Alkuun
2. Ehtolause
3. Lomakkeiden käsittely
4. Tiedoston sisällyttäminen
5. Silmukat
6. Taulukot
7. Tiedostojen käsittely
8. Superglobaalit muuttujat
9. Päätäntö ja FAQ
Päätäntö ja FAQ

Tässä jaksossa emme enään käsittele mitään uutta asiaa, vaikka asiaa löytyisi vaikka kuinka paljon. Lähinnä yritän koota tähän tietoa, joka voi auttaa eteenpäin ja vastata joihinkin kysymyksiin. Toivon että jos kysymystäsi ei löydy listalta, lähetät sen vaikka palautteen kautta.

PHP on tällä hetkellä eniten käytetty kieli web-sovellusten tekoon. Muita kieliä ovat esimerkiksi ASP ja CGI. PHP:n käyttäjiä on miljoonia ja PHP:tä kehitetään jatkuvasti.

Oppaassa käsiteltiin vain jäävuoren huippu - mielestäni ei edes sitäkään. Käsittelemättä jäi mm. funktioiden tekeminen, päivämäärien käsittely, moniulotteiset taulukot, istuntofunktiot ja evästeet, tietokannat, kuvien tekeminen, oliot ja tuhansia hyödyllisiä funktioita.

Korvaamaton apulainen PHP-ohjelmoijalle on PHP.net. PHP.netin manuaalista löytyy muunmuassa kaikki PHP:n funktiot ja hyödyllisiä esimerkkejä niiden käytöstä. Sivuston kieli on tietenkin englanti. Valitettavasti asia on niin, että ilman englantia on vaikea tulla hyväksi ohjelmoijaksi.

FAQ

Haluan testata skriptejäni omalla koneellani, miten se onnistuu?
Sinun täytyy asentaa koneellesi palvelinohjelmisto ja PHP-tulkki. PHP-tulkin saat osoitteesta PHP.net ja hyvän palvelinohjelmiston osoitteesta Apache.org. Sivustoilta löytyy perusteelliset ohjeet englannin kielellä.

Haluan opiskella lisää PHP:tä. Mitä suosittelet?
PHP:n kotisivulta osoitteesta http://www.php.net löytyy englanninkielisiä manuaaleja ja funktiolista kaikista PHP:n funktioista. Kirjoista voin suositella IT-Pressin PHP Trainer Kittiä, joka on suomenkielinen. Kannattaa myös tutustua Ohjelmointiputkan PHP-oppaaseen. Internet on täynnä ilmaisia PHP-skriptejä, joita tutkimalla pääsee pitkälle. Ilmaisia esimerkkejä löytyy esimerkiksi Ohjelmointiputkan koodivinkeistä ja Mureakuhan koodikirjastosta.

Saan virheilmoituksen tulkilta, mutta kyseisellä rivillä ei varmasti ole virhettä. Missä vika?
Tarkista myös rivit, jotka ovat lähellä riviä, jossa virheen sanotaan olevan. Usein esimerkiksi ;-merkki on saattanut jäädä pois vaikka riviltä 60, mutta virheen ilmoitetaan olevan rivillä 61. Jos olet käyttänyt silmukkaa tai ehto-lausetta, kannattaa tarkistaa, että aaltosulkeita on oikea määrä. Jos taas olet laittanut HTML-koodia, tarkista, että heittomerkkien (") edessä on kenoviiva (\).

Tuleeko tälle oppaalle jatkoa?
Todennäköisesti ei.
© JC Web Productions