Maanantai, 10.12.2018    
Jorkki.com

Artikkelit
   » Etusivu
   » Palaute


logo
  Artikkelit » Mikä on RSS? Opas aloittelijoille

Mikä on RSS?


RSS (Really Simple Syndication) on virallisen määritelmän mukaan XML-kieleen perustuva sisältöprotokolla. Yksinkertaisemmin selitettynä RSS-syöte on yleensä verkkopalvelun tarjoama tiedosto, joka sisältää säännöllisesti päivittyvää sisältöä. RSS-syöte voi sisältää vaikka uusimmat uutiset tai artikkelit. Esimerkiksi Jorkki.com tarjoaa RSS-syötteen videoista ja kilpailuista. RSS-syötteestä käytetään myös termejä RSS-virta ja RSS-feed.

RSS-syötteen ideana on, että verkkopalvelun käyttäjän ei tarvitse vierailla palvelussa itse nähdäkseen, onko sinne tullut uutta sisältöä. RSS-syöte annetaan erityisesti sitä varten kehitetyn ohjelman seurattavaksi. RSS-syötteiden lukemiseen tarkoitettuja ohjelmia sanotaan RSS-lukijoiksi. RSS-lukija käy tarkistamassa säännöllisin väliajoin RSS-syötteestä, onko sinne ilmestynyt uutta sisältöä. Jos uutta sisältöä on julkaistu, ohjelma ilmoittaa siitä käyttäjälle samaan tyyliin kuin hän saisi sähköpostia.

RSS-syöte sisältää ainakin uutisen otsikon ja URL-osoitteen. Monet palvelut tarjoavat RSS-feedissään myös koko uutisen sisällön, jolloin verkkosivulla ei enää tarvitse vierailla ollenkaan, sillä uutisen voi lukea kokonaan RSS-lukijalla. Erityisesti blogit tarjoavat usein tätä mahdollisuutta.
RSS-syötteen seuraaminen


RSS-syötteen seuraamiseen tarkoitettuja ohjelmia on useita erilaisia. Useimmat käyttävät Internet-selaimeen tai sähköpostiohjelmaan asennettavaa lisäosaa, mutta on olemassa myös puhtaita ainoastaan RSS-syötteiden seuraamiseen tarkoitettuja ohjelmia. Tässä esittelemme jokaisesta luokasta yhden helppokäyttöisen ilmaisohjelman ja annamme pikaohjeen, miten RSS-feed lisätään ohjelmaan.
 • RssReader
  RssReader on erittäin helppokäyttöinen puhdas RSS-lukija.

  Valitse Add ja anna syötteen osoite. Ohjelma hoitaa loput.

 • Thunderbird
  Sähköpostiohjelma ja RSS-lukija samassa paketissa.

  Valitse File » New account » RSS News & Blogs. Anna tunnukselle nimi.
  Valitse nyt luomasi tunnus ja valitse Manage subscriptions » Add. Anna RSS-feedin URL-osoite. Voit lisätä saman tunnuksen alle niin monta RSS-syötettä kuin haluat.

  Uudet uutiset tulevat tästä lähtien samaan tyyliin kuin sähköpostiviestit.

 • Opera
  Opera on Internet-selain, jossa on mukana myös RSS-lukija.

  Selain tunnistaa RSS-tiedoston automaattisesti, kun avaat RSS-syötteen sisältävän linkin. Tällöin selain kysyy, haluatko tilata syötteen. Vastaamalla kyllä, selain lisää syötteen seurattavien joukkoon.

  Selaimen yläpalkissa on Feeds-valikko, jonka kautta RSS-syötteitä luetaan ja hallitaan. Valikkoa ei välttämättä näy, jos et ole vielä tilannut yhtään syötettä.

  Jos RSS-syöte ei ole xml-päätteinen, selain ei välttämättä tunnista sitä automaattisesti. Tällöin se täytyy lisätä manuaalisesti: Feeds » Manage feeds » New. Anna URL-osoite ja valitse, kuinka usein RSS-syöte tarkistetaan.

 • Hyviä RSS-ohjelmia on vähintäänkin satoja. Mikäli et käytä edellä mainittua selainta tai sähköpostiohjelmaa, ei hätää. Todennäköisesti myös nykyiseen selaimeesi tai sähköpostiohjelmaasi löytyy lisäosana RSS-lukija. On mahdollista, että sellainen on jo valmiina ohjelmassa, mutta et ole vain huomannut sitä. Lisäosia selaimiin ja sähköpostiohjelmiin kannattaa etsiä ensin ohjelman virallisilta kotisivuilta ja sen jälkeen esimerkiksi Googlella.


RSS-syötteen edut ja haitat


Kuten jo aiemmin tuli ilmi, RSS-syöte on verkkopalvelun käyttäjälle erinomainen apuväline. Aikaa säästyy, kun tieto suosikkisivun päivityksestä tulee automaattisesti. RSS-syöte sopii hyvin myös uutisten seuraamiseen.

RSS-syötteessä on tosin varjopuoliakin. RSS-syötteiden seuraaminen kuormittaa huomattavasti erityisesti suosittujen verkkopalveluiden palvelimia. Yksi käyttäjä ei tietenkään kuormita palvelinta paljon, mutta kun tilaajia on kymmeniä tuhansia, on kuormitus jo huomattava. Ongelmaa pahentaa vielä se, että monet käyttäjät valitsevat RSS-lukijan asetuksista RSS-syötteen tarkistusväliksi mahdollisimman pienen aikamääreen. Joissakin ohjelmissa tarkistusväli on oletuksenakin ainoastaan 5 minuuttia. Voit varmaan kuvitella, kuinka paljon palvelin kuormittuu, jos esimerkiksi 20 000 käyttäjää lataa RSS-tiedoston 5 minuutin välein. Noilla luvuilla päästään lukemaan 67 latausta sekunnissa. Jotkut asiantuntijat ovatkin verranneet suosittua RSS-feedia DOS-hyökkäykseen, jossa tiettyä verkkopalvelinta kuormitetaan esimerkiksi verkon kautta kaapattujen tietokoneiden armeijalla.

Edellä mainittua kuormitusongelmaa voidaan lieventää pidentämällä RSS-syötteiden tarkastusväliä. Suosittelenkin kaikille, että asettavat RSS-feedien tarkastusväliksi vähintään 60 minuuttia. Ei maailma siihen kaadu, jos et olekaan lukemassa uusinta uutista heti ensimmäisellä minuutilla. Sitä paitsi kaikista ohjelmista löytyy tarvittaessa "Tarkista RSS-feedit nyt"-toiminto, joten pienelle tarkastusvälille ei oikeastaan ole edes mitään hyviä perusteita. Päin vastoin. Jotkut palvelut nimittäin seuraavat RSS-syötteiden lataajia ja jos he huomaavat jonkun lataavan syötettä tarpeettoman usein, voidaan kyseisen henkilön IP-osoite laittaa mustalle listalle. Tällöin käyttäjä ei voi ladata syötettä ollenkaan.

RSS-syötteillä on myös eräs toinen negatiivinen puoli, mutta se koskee lähinnä kaupallisten palveluiden ylläpitäjiä. Jos käyttäjät seuraavat ainoastaan RSS-feedia, varsinaisen sivuston kävijämäärä vähenee ja tätä myötä myös mainos- ja muut tulot pienenevät. Moni ylläpitäjä näkeekin RSS-syötteen seuraajan enemmänkin loisena kuin arvokkaana käyttäjänä. RSS-syötteen seuraaja nauttii ilmaisesta sisällöstä ilman mainoksia, sillä RSS-syötteet eivät yleensä sisällä mainoksia ja jos sisältävät, ne on helppo filtteröidä siitä pois. Tämän takia monet kaupalliset sivustot eivät tarjoa ollenkaan RSS-syötteitä.


Linkkejä RSS-syötteisiin


RSS-syötteet ovat olleet etenkin bloggaajien suosiossa, mutta myös virallisia uutisia voi seurata RSS-syötteiden kautta. Tässä muutama vinkki.

 • Verkkouutisten uutisotsikot
  Kokoomuksen ylläpitämä uutissivusto. Uutisotsikot eivät kuitenkaan liity mitenkään Kokoomuksen politiikkaan, joten palvelua voi suositella kaikille. RSS-syöte sisältää 20 uusinta uutisotsikkoa. Otsikot päivittyvät vuorokauden ympäri ja useimmat uutiset ovat STT:n tuottamia. On hauska huomata, kun monesti saa lukea päivän sanomalehdestä sanasta sanaan täsmälleen saman uutisen, jonka luki Verkkouutisten RSS-syötteestä jo 2 päivää aiemmin.

 • YLEn RSS-tarjonta
  Yleisradio näyttää erinomaista esimerkkiä RSS-syötteiden hyödyntämisestä. Tarjolla on uutisia useampaan eri kategoriaan luokiteltuna. Esimerkiksi pääuutiset, kotimaanuutiset, talousuutiset, kulttuuriuutiset, popuutiset, kaikki urheilu-uutiset, urheilu-uutiset lajin mukaan jne. Tarjolla on jopa jokaisen maakunnan omat uutiset. Lisäksi YLE tarjoaa RSS-feedin päivän elokuvista. YLEllä on tämän artikkelin kirjoittamishetkellä peräti 78 erilaista feedia. Toivottavasti hyvä tarjonta jatkuu.

 • Tiede-lehden uutiset
  Tiede-lehden tuottamat tiedeuutiset RSS-feedinä.

 • BBC:n RSS-tarjonta
  Niille jotka haluavat tietää ensimmäisten joukossa. Tavallisten uutisten lisäksi tarjolla on myös esimerkiksi viihde- ja tekniikkauutisia.

 • CNN:n RSS-tarjonta
  Ei eroa juurikaan BBC:n tarjonnasta.

 • Jorkki.com: Videot
  Uusimmat Jorkki.comin videot.

 • Jorkki.com: Kilpailut
  Uusimmat Jorkki.comin kilpailut.Päivitetty viimeksi 17.5.2006.
© JC Web Productions