Maanantai, 10.08.2020    
Jorkki.com

Artikkelit
   » Etusivu
   » Palaute


logo
  Artikkelit » iPod-, PSP- ja mobiilivideoiden luominen

Viime syksynä mobiilivideot tulivat ensimmäistä kertaa kunnolla suuren yleisön saataville. Ensin Sony julkaisi videoiden katsomiseen soveltuvan kannettavan pelikoneen PSP:n ja pian Apple tuli perässä julkaisemalla suositusta iPod-musiikkisoittimesta videoiden katsomiseen soveltuvan mallin, Apple Video iPodin. Lisäksi mobiilivideoita on jo kauan voinut katsoa tarpeeksi tehokkailla älypuhelimilla.

PSP-, iPod- ja kännykkävideoita myydään useilla eri sivustoilla ja PSP:hen saa elokuvia jopa kaupasta reilun 20 euron hintaan. Luultavasti tietokoneesi kovalevyltä löytyy kuitenkin jo valmiiksi videotiedostoja, joita haluaisit katsoa kannettavalla laitteellasi. Tähän tarpeeseen kaupat tarjoavat sinulle maksullista ohjelmaa, jolla voi muuttaa videoita formaatista toiseen. Näiden ohjelmien hinnat pyörivät usein 50 euron molemmilla puolin, mutta miksi maksaa tästä, kun on olemassa myös ilmaisohjelmia, joilla sama onnistuu yhtä hyvin. Ainoana erona saattaa olla kaupallisten ohjelmien tyylikkäämpi ulkoasu.

Tässä artikkelissa käsitellään tietokoneella olevan videotiedoston muuttaminen mobiililaitteiden tukemaan formaattiin. Käytämme artikkelissa ilmaista SUPER-nimistä ohjelmaa, jonka voit ladata täältä. Artikkelin esimerkkitiedostona käytetty Simpsonit-jakso on kaapattu tv-kortin kautta ja pakattu sitten XviD-formaattiin, mutta voit käyttää lähdetiedostossa myös mitä tahansa muuta SUPER-ohjelman tukemaa videoformaattia. SUPER tukee mm. seuraavia yleisia videoformaatteja: 3gp/3g2, asf, avi (DivX, Xvid, MPEG4), mpg (Mpeg I,Mpeg II), mov, ogg, vob ja wmv.

SUPER on varsin yksinkertainen ohjelma, joten mennään suoraan asiaan.

1. Käynnistä asentamasi SUPER-ohjelma. Klikkaa hiiren oikeaa painiketta siten, että hiiren kursori on ohjelman ikkunan päällä. Eteesi aukeaa valikko, jossa ensimmäinen vaihtoehto on "Add Multimedia File(s)". Valitse "Add Multimedia File(s)" ja etsi videotiedosto, jonka haluat konvertoida mobiilimuotoon. Valitse sitten "Avaa". Muutoksen kohteena oleva videotiedosto on nyt ilmestynyt ohjelmaikkunan alaosaan.

2. Ohjelmasta löytyy valmiit asetukset iPod-, PSP- ja mobiilivideoille (Nokia, Sony Ericsson, NEC ja Siemens). Valitse tarvitsemasi asetus ohjelmaikkunan yläosassa olevasta pudotusvalikosta "Select the Output Container". Allekirjoittanut itse valitsee asetuksen "3gp (Sony Ericsson)", koska video tullaan toistamaan Sony Ericssonin K750i puhelinmallissa. Muita asetuksia ei enää tarvitse laittaa, eli kaikki on nyt valmista videon konvertointia varten. Valitse "Encode now" ja ohjelma aloittaa videon konvertoimisen.

Voit seurata prosessin etenemistä ohjelmaan ilmestyvästä palkista. Videon konvertointi kestää videotiedoston koosta ja tietokoneen tehosta riippuen muutamasta minuutista useaan tuntiin. Suhteellisen uudella tietokoneella kokoillan elokuvan konvertoinnin ei pitäisi kestää kuin parikymmentä minuuttia.


Kun konvertointi on valmis, videotiedosto on valmis siirrettäväksi mobiililaitteelle. Luomasi videotiedosto löytyy samasta kansiosta kuin alkuperäinen lähdetiedosto.

22.1.2006
© JC Web Productions