Perjantai, 19.10.2018    
Jorkki.com

Artikkelit
   » Etusivu
   » Palaute


logo
  Artikkelit » HTML-opas

1. Johdanto
2. Alkuun
3. Käsitteet
4. Perustagit
5. HTML-sivun runko
6. Ensimmäinen sivu
7. BODY-tagi
8. Fontit
9.Värit
10. Linkit ja kuvat
11. Taulukot
12. Lomakkeet
13. Erikoismerkit
14. Muut
15. Listat
16. Päätäntö
Lomakkeet

Lomakkeita käytetään usein erilaisissa PHP- ja CGI-ohjelmissa, kuten keskustelufoorumeissa ja palautelomakkeissa. Jos et aio myöhemmin opetella PHP- tai CGI-ohjelmointia, voit melkein hypätä tämän luvun yli.

Lähetään katsomaan esimerkin millaisia lomakkeita on olemassa. Esimerkissä teemme yksinkertaisen palautelomakkeen, joka vaatii toimiakseen PHP-ohjelman.
<FORM METHOD="POST" ACTION="lomakkeenkasittelija.php">
Nimi: <INPUT TYPE="TEXT" NAME="NIMI" SIZE=40><BR>
Kuinka päädyit sivulle<BR>
<SELECT NAME="kuinka_paatyi">
<OPTION VALUE="hakukone">Hakukoneesta
<OPTION VALUE="banneri">Bannerista
<OPTION>Vakituinen kävijä
<OPTION VALUE="muu">Muu
</SELECT><BR>
Laita rasti ruutuun jos liityt postituslistaan<BR>
<INPUT TYPE="CHECKBOX" NAME="Postituslistalle" VALUE="KYLLÄ"><BR>
Viesti:<BR>
<TEXTAREA NAME="palaute" ROWS=4 COLS=30>
</TEXTAREA><BR>
<INPUT TYPE="SUBMIT" VALUE="Lähetä">
<INPUT TYPE="RESET" VALUE="Tyhjennä">
</FORM>


Tulostus:
Nimi:
Kuinka päädyit sivulle

Laita rasti ruutuun jos liityt postituslistaan

Viesti:


  • <FORM METHOD="POST" ACTION="lomakkeenkasittelija.php"> aloittaa lomakkeen ja </FORM> lopettaa lomakkeen. METHOD="POST" tarkoittaa, että tieto lähetetään POST-muodossa. ACTION="lomakkeenkasittelija.php" tarkoittaa, että tiedot lähetetään lomakkeenkasittelija.php:n käsiteltäväksi.
  • lomakkeenkasittelija.php voisi esimerkiksi lähettää lomakkeen tiedot sähköpostiisi.
  • <INPUT TYPE="TEXT" NAME="NIMI" SIZE=40> tulostaa tekstikentän. NAME tarkoittaa lomakkeen nimeä, jonka avulla tiedot tunnistetaan ohjelmassa, joka tiedot käsittelee ja SIZE tarkoittaa tekstikentän kokoa.
  • <SELECT NAME="ikä"> tulostaa alasvetovalikon, jonka nimi on "kuinka_paatyi". Kun lomake lähetetään ohjelmalle, joka sen käsittelee, saa "kuinka_paatyi" sen arvon, mikä valikosta on valittu. Eli jos esimerkiksi kävijä valitsee, että tuli hakukoneesta, saa "kuinka_paatyi" arvon hakukone jne.
  • <INPUT TYPE="CHECKBOX" NAME="Postituslistalle" VALUE="KYLLÄ"><BR> tulostaa valintaruudun, jonka nimi on "Postituslistalle". Jos valintaruutu valitaan, saa "Postituslistalle" arvon KYLLÄ ja jos ei valita, ei "Postituslistalle" saa mitään arvoa.
  • >TEXTAREA NAME="palaute" ROWS=4 COLS=30<</TEXTAREA> tulostaa tekstikentän, jonka koko on 4 riviä ja leveys 30. Tekstikentän nimi on "palaute".
  • <INPUT TYPE="SUBMIT" VALUE="Lähetä"> tulostaa vastausnapin, jota painamalla tiedot lähetetään eteenpäin. <INPUT TYPE="RESET" VALUE="Tyhjennä"> tulostaa napin, jota painamalla lomake tyhjennetään.

Näiden edellä mainittujen lomakekenttien lisäksi on vielä muutama muukin kenttä, joihin tulet törmäämään, jos alat opettelemaan jotain web-ohjelmointikieltä. Jos et ymmärtänyt täysin tätä lukua, niin ei haittaa. Ymmärrät varmasti kaiken, jos alat opettelemaan jotain web-ohjelmointikieltä. Kannattaa vaikka silloin tutustua tähän kappaleeseen uudelleen.

Seuraava luku
© JC Web Productions