Maanantai, 10.08.2020    
Jorkki.com

Artikkelit
   » Etusivu
   » Palaute


logo
  Artikkelit » HTML-opas

1. Johdanto
2. Alkuun
3. Käsitteet
4. Perustagit
5. HTML-sivun runko
6. Ensimmäinen sivu
7. BODY-tagi
8. Fontit
9.Värit
10. Linkit ja kuvat
11. Taulukot
12. Lomakkeet
13. Erikoismerkit
14. Muut
15. Listat
16. Päätäntö
Johdanto

HTML on käytännössä pakko osata, jos haluaa oppia tekemään juuri sellaisia sivuja kuin haluaa. Toki maailmasta löytyy paljon ohjelmia, joiden avulla pystyy tekemään sivuja ilman HTML-kielen osaamistakin, mutta haluamaansa lopputulokseen pääsee vain puhtaalla HTML-kielellä.

Täsä oppaassa käsitellään HTML-kieli melko perusteellisesti. Opas ei edellytä aiempaa osaamista. HTML-kieli on melko looginen, joten alkuun pääsemisen jälkeen kaikki on varmasti helppoa. Heti alkuun kuitenkin varoitan, että heti oppaan lukemisen jälkeen et varmasti osaa vielä tehdä hienoja sivuja. Hieno sivu syntyy vasta pitkän kokemuksen jälkeen, ja monilla ei vielä silloinkaan.

Oppaassa käsitellään ainoastaan HTML-kieli. Moni ammattilainen varmasti suuttuu minulle, koska sivustojen taitot tehdään taulukoilla ja CSS on jätetty kokonaan pois. Opas on kirjoitettu alun perin vuonna 2001, jolloin CSS vasta alkoi yleistymään, ja jälkeen päin minulla ei ole yksinkertaisesti ollut kiinnostusta laajentaa opasta. Lisäksi olen sitä mieltä, että aloittelijaa ei kannata hämmentää yrittämällä opettaa hänelle samalla kertaa useita eri tekniikoita. Jos oppaan lukija todella innostuu Internet-sivujen tekemisestä, niin hän tulee varmasti törmäämään muihin tekniikoihin jossain muualla.

HTML ei ole ohjelmointikieli, vaan sisällön kuvauskieli. HTML:n tulevaisuus puhuttaa paljon, koska nykyään on olemassa paljon järkevämpiäkin tapoja kuvata sisältöä (esim. XML). Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että HTML:n opettelu ei mene hukkaan. Maailmassa on miljoonia HTML-sivuja, joten HTML-kieli ei ole ainakaan lähiaikoina häviämässä. Vaikka nykyään käytetään paljon myös muita tekniikoita, niin kaikki kuitenkin perustuu jotenkin HTML:ää.

Opas on siis jaettu 16 lukuun, joista tämä on ensimmäinen. Opas on melko lyhyt ja HTML-kieli loppuen lopuksi todella yksinkertainen, joten voit huoletta lukea koko oppaan kerralla. HTML-kielen helppoudesta kertoo myös se, että itse opin sen katselemalla eri sivujen lähdekoodeja ja kokeilemalla mitä mikäkin kohta tekee. Tätä tapaa voin suositella myös muille, mutta muistakaa että muilta kopioitujen koodien käyttö julkisesti on tekijänoikeuslain vastaista.

Seuraava luku
© JC Web Productions